Een Nieuw Groen Schoolplein voor de Elout

Sinds de zomer van 2017 zijn Liane Lankreijer (Voedsel in Het Hart van de Stad), Suzanne Monnier (De Zoete Wildernis) en ik, achter de schermen, een ontzettend kaal schoolplein aan het “vergroenen”.

Op uitnodiging van directeur Natascha Nieuwenhuizen, begonnen we met het in kaart brengen van het plein en het inventariseren van alle wensen en ideeën van de leerlingen, leerkrachten, ouders en buurtbewoners voor het nieuwe, groene plein.

Nederland doet

Tijdens de NL Doet dag op 9 mei 2018, hebben we een mooie basis kunnen leggen voor een ‘mini-voedselbos’. Met dank aan het Oranje Fonds voor het gereedschap, de gemeente Den Haag voor het materiaal, Het Segbroek College voor het uitlenen van hun enthousiaste leerlingen die deze basisschool wel een handje wilden helpen en alle ouders, de opa (!), en buren die op deze dag keihard hebben mee geholpen!

Basisbehoefte

Dat er bij de leerlingen behoefte bestaat om af en toe even met de handen in de aarde te zitten, was ook meteen glashelder. De tegels waren nog niet los gewrikt op de plek waar we in het voedselbos, een ‘stilteplek’ voor ogen hadden, of er zat al een lieverd die hier meteen een zandbak ontdekte – en daarbij compleet kon negeren dat er om haar heen een heleboel grote pubers tegels stonden te sjouwen, breken en stapelen.

Ook de leerlingen van meester Patrick lukte het niet om stil te blijven zitten. In no time schepten zij de berg tuinaarde van de stoep naar de kruiwagens en in de plantenbak die we net aan het bouwen waren.

Aan het eind van de dag was dit het resultaat:

Het Mini voedselbos

De bak die we tijdens NL Doet gebouwd hebben, wordt de plek van het mini-voedselbos.

In deze bak planten we meteen de eerste grote vaste planten, zoals een appelboom, twee hazelaars, en duindoorn.

Later in het jaar planten we met de met de leerlingen kruiden, aardbeien, zuring en rabarber.

Als het goed is, gaan al deze planten elkaar helpen en ontstaat er een mooi mini-ecosysteem in deze bak!

Arthur van Vreumingen, één van de ouders van de school, bouwt het kleine podium bij het mini-voedselbos…

Juf Myranda maakt prachtige stenen met de namen van de planten die in de bak zitten…

En begin van de zomer is dit al het prachtige resultaat…

Het stuk schoolplein dat meestal bijna helemaal leeg bleef in de pauzes, heeft ineens een prima plek om lekker te spelen, een beetje te babbelen, naar beestjes te kijken, even lekker uit te rusten, etc.

De Moestuinbakken

Later in het jaar zijn de andere twee plantenbakken aan de beurt.

Een van de bakken wordt een moestuinbak, en de andere bak wordt gedeeltelijk moestuin, en gedeeltelijk voor vaste planten.

In de herfst planten we met de kleuters bolletjes.

Zouden hier in het voorjaar echt zomaar bloemetjes uitkomen? Wat zou dat mooi zijn… naast de perenboom en tussen de zeekool, de artisjokken en het oesterblad in de vaste-plantenbak!

Wordt vervolgd…Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *