New favorite apple pie

Afgelopen vrijdag mocht ik meehelpen koken voor de opbouwers van Het Circus, een geweldig, meerdaags, alternatief en duurzaam buurtfestival in Den Haag. Het eten was meteen een bijdrage aan Het Buurtdiner, een vegetarische pot luck, dat ieder jaar georganiseerd wordt als aftrap van Het Circus.

Kitty, met wie ik samen kookte, had de week ervoor een heleboel appels en peren geplukt. Dus we besloten dat er hoe dan ook een appel- en een perentaart moesten komen. Alles wat we maakten was sowieso vegetarisch, maar we wilden dan natuurlijk meteen voor helemaal plantaardig gaan. Daarnaast weet ik zelf hoe blij je bent als je met een lastig dieet óók iets lekkers ‘kunt’ eten, dus nu we toch bezig waren, ben ik gelijk op zoek gegaan naar een recept dat niet alleen vegan was, maar ook meteen gluten- en geraffineerde suikervrij.

Op zich kom je al bijna om, in dat soort recepten, maar vaak is het ’t dan nog nét niet helemaal, of het is het wel, alleen de smaak of de structuur is dan… heel jammer.

Voordat ik ‘verantwoord’ at, ben ik jarenlang op zoek geweest naar ‘het lekkerste appeltaartrecept’. Voor mijn gevoel had ik de-lekkerste-appeltaart-ooit een keer in een café in Voorschoten gegeten. (Maar dat kan ook puur mijn perceptie zijn geweest, want ik had op dat moment al uren honger.) Die appeltaart werd niet door hen zelf gebakken, dus er was ook niemand om het recept aan te ontfutselen. En na jarenlang de meest ingewikkelde recepten uit te proberen (De Dudok taart kwam het meeste in de buurt), viel ik uiteindelijk als een blok voor de (bijna instant) spelt-appeltaart van Bauckhof (gewoon de instructies op de verpakking volgen en alle tips om de taart nog verder op te pimpen strak negeren).

Deze spelttaart had een collega in de biowinkel een keer getrakteerd, en daarna heb ik er zelf regelmatig mee gescoord alsof ik hele hongerige mensen de appeltaart uit het café in Voorschoten voorzette.

Maar deze taart zit dus vol gluten, rietsuiker en vraagt om roomboter en ei.

Voor Het Buurtdiner vond ik op Foodless een recept voor een gluten- en lactosevrije appeltaart van Carlijn Bröring, die zeker nét zo lekker smaakt! Het enige dat ik voor onze versie moest vervangen was rietsuiker en ei, en daarnaast heb ik meer meel toegevoegd, en in plaats van plantenmargarine, heb ik gewoon kokosolie gebruikt.

(We hadden het iets te druk om mooie foto’s te maken, maar er komt zeker nog een remake.)

Vanaf het moment dat de taart op tafel stond, was het alsof er een magneet onder zat. Mensen gingen direct voor de appeltaart en even later kwamen er andere mensen van de volle tafels naar de vegantafel toe, omdat het daar ‘appeltaart’, ‘appeltaart’ gonsde. Toen ik na afloop naar huis ging, liep ik nog langs een klein jongetje die voorop de fiets in een stoeltje zat, en die hard huilde dat hij ‘appeltahaart!’ wilde. En zo voelde ik me, toen ik thuis was, ook. (Terwijl ik al een behoorlijk stevig stuk van die taart achter mijn kiezen had.)

De dag daarop hoorde ik van een moeder dat haar kinderen op het buurtdiner alleen maar appeltaart hadden gegeten. En dat haar zoontje thuis nog steeds aan het huilen was dat hij appeltaart wou. (Waardoor ik vermoed dat dit hetzelfde jongetje was als die uit het fietsstoeltje.)

Over het ‘verantwoorde gehalte’ van deze appeltaart, durf ik nu niets meer te beweren, want ik vermoed dat hij toch lichtelijk verslavend is. Maar spijt krijg je zéker niet, als je ‘m maakt!

New favorite apple pie

INGREDIËNTEN

  • 225 gram glutenvrije bloem
  • 175 gram amandelmeel
  • 200 gr kokosolie, gesmolten
  • 200 gram kokosbloesemsuiker
  • 5 eetlepels chiazaad
  • 1/2 cup water
  • 1 kg (zure) appeltaart appels
  • 3 el kaneel
  • 75 gram blanke rozijnen
  • 3 eetlepels mais-paneermeel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in.

Doe het water bij de chiazaad en roer goed om. Laat 10 minuten wellen.

Hou 50 gram kokosbloesemsuiker apart.

Doe de bloem, de kokosolie, de gewelde chiazaad en de 150 gram kokosbloesemsuiker bij elkaar in een kom, kneed tot een deeg en zet dit in de koelkast om hard te laten worden.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes/partjes. Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel en de 50 gram kokosbloesemsuiker.

Haal het deeg uit de koelkast, bekleed de bodem en de wanden van de springvorm met een dunne laag deeg. Zorg ervoor dat je deeg overhoudt om over de taart heen te strooien.

Strooi de paneermeel over de bodem en giet dan de appelstukjes-met-rozijnen erin.

Verkruimel het overige deeg over de taart en zet de taart ongeveer 70 minuten in de oven.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *