Holy cake!

Een taartje dat smaakt alsof het uit de beste chocoladewinkel van de stad komt, terwijl je het ook mag hebben als je aan de lijn bent, als je ‘gezond’ wilt eten of als je overgevoelig bent voor gluten of lactose of suiker.

In de biowinkel verkochten we de vegan treats van Holy Nut, gebakjes zonder zuivel, gluten en suikers-met-een-hoge-glycemische-index.

Ik was met name weg van de chocolate salted caramel, de coffee and cream with choclate chunks en de double choc almond fudge van Holy Nut. (Kortom, alles waar chocola in zit.) En ik besloot om zelf ook eens zo’n taartje te maken, maar dan met wat ik zelf in huis had en een beetje op gevoel.

Dit resulteerde in mijn eigen ‘Heilige taartje’:

  • De bodem bestaat voornamelijk uit pecannoten en rauwe cacao, wordt gezoet door dadels, een beetje rozijnen en eventueel wat maple syrup. De bodem smaakt rijk, caramelachtig en heeft een licht ‘zoutje’.
  • De vulling is op basis van geweekte cashewnoten, die samen met rauwe cacao, kokosolie, vanille en maple syrup een heerlijk rijk en romig fugdge-gevoel geven.
  • De toplaag is een donkere chocola, wat rauwer en stoerder en bitterder, ook weer op basis van rauwe cacao en kokosolie.
  • Op deze foto ontbreekt nog een vierde laag, die ik in deze combi nog mistte: een frisse spijs van amandelen, cashewnoten, citroen en sinaasappel. Deze vierde laag is de figuurlijke ‘slagroom op de taart’. Ik doe hem als tweede laag in het taartje.

Het Heilige taartje valt bij veel mensen zo goed, dat ik ‘m nog regelmatig ‘op bestelling’ maak. En zelf ben ik altijd de koning te rijk als ik een paar van deze taartjes in de vriezer heb staan.

‘Heilig taartje’

(2 x Deze hoeveelheid geeft 5 taartjes van 11 cm.)

Ingrediënten

Pecan chocolade bodem

  • 1 cup pecannoten (evt aanvullen met amandelmeer/walnoten)
  • 8 dadels
  • 1/2 cup rauwe cacao poeder
  • snufje zout
  • 1/4 theelepel vanille bourbon
  • 4 eetlepels Hazelnoot rozijnenpasta
  • (evt meer zoet door maple syrup)

Sinaasappelspijs

  • 1 cup Amandelmeel
  • 1 cup geweekte Cashewnoten
  • rasp van 1 citroen
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 4 eetlepels rijststroop

Chocolade Vulling

  • 2 cup geweekte cashewnoten
  • 1/2 cup kokosnoot olie, vloeibaar
  • 1/2 cup maple syrup
  • 1/2 cup water
  • 1/2 theelepel vanille bourbon
  • 1 cup rauwe cacao poeder

Chocolade saus

  • 1/4 cup kokosnoot olie
  • 1/4 theelepel vanille bourbon
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 5 eetlepels rauwe cacao poeder
  • (eventueel paar druppels stevia)
  • een paar halve pecannootjes

BEREIDING

Laat de 3 cup cashewnoten minstens 4 uur weken in water en spoel ze af voor gebruik.

De bodem

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal het fijn. Wat grovere stukjes erdoor is lekker. Het deeg moet in ieder geval een beetje aan elkaar blijven plakken. Lepel het deeg in de vorm(pjes) en duw flink aan met een flexibele spatel.

De spijslaag

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal even goed fijn en door elkaar. Kneed de spijs en duw er een laag van op de pecan bodem.

De chocolade vulling

Doe de cashewnoten samen met de maple syrup, vanille en het water in de keukenmachine. Blend totdat je een romige structuur hebt. Er zullen uiteindelijk nog hele kleine ‘stukjes cashew’ te zien zijn, maar daar zal je straks niks meer van merken. Voeg daarna de rauwe cacao poeder en de gesmolten kokosolie erbij en blijf malen tot je een bijna gladde massa hebt.
Lepel de chocolade vulling op de spijslaag. Zorg dat je de vulling goed heen en weer smeert zodat er geen lucht onder zit. Laat een nachtje in de koelkast staan om op te stijven.

De chocolade saus

Doe de kokosolie in een dubbelwandige sauspan (of verwarm au bain marie) en laat smelten. Roer dan de rauwe cacao er door en de andere ingrediënten. Haal het taartje uit de koelkast en giet de chocolade saus er overheen. Als de saus bijna hard geworden is, plak er dan een half pecannootje op.

De taart aansnijden als de saus helemaal hard is. Eventueel kun je de taart daarna invriezen.

(Zelfs bevroren is de taart trouwens lekker!)

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *