Haver-kokos-chia-citroen-pannekoekjes

Toen ik ‘nog normaal’ at, ging ik helemaal plat voor American pancakes. Die gaven mij het ultieme ‘zondagmorgen-ontbijt-op-bed’-gevoel. Toen ik alle ingrediënten hieruit niet meer at, werd het een soort missie om met puur plantaardige, glutenvrije ingrediënten een beslag te vinden dat hier een klein beetje bij in de buurt kwam…

Vooral door het experimenteren met cake beslag kwam ik er achter dat de combinatie van haver-kokosmeel vrij ideaal is. Haver is van zichzelf snel wat nat, en kokos juist heel droog en samen geeft het de goeie consistentie en smaakt het geweldig! Vervolgens kregen we in de winkel deze heerlijke chia-haver-cashew koekjes van Kookie Cat in het schap:

Kookie cat inspireerde me om ook citroen door het pannenkoekenbeslag te roeren, wat het een heerlijk fris accent gaf. Chiazaad werd al snel mijn go-to ei-vervanger. Eerst had ik dingen geprobeerd als ‘no egg’, lijnzaad, baking soda + azijn en xanthaangom. Baking soda is een prima schoonmaakmiddel, waar je ook nog deodorant en tandpasta van kunt maken, maar wat mij betreft hoort dit niet in eten thuis. Ik vind zelfs dat er heel groot ‘niet om in te nemen’ op zou moeten staan. Het heeft nu verschillende taartjes prachtig doen rijzen en een supermooie structuur gegeven. Maar die taartjes zijn daarna allemaal de prullenbak in gegaan omdat ze niet te eten waren. Lijnzaad, no egg, en xanthaangom doen wat minder af aan de smaak, maar maken het zeker niet lekkerder. Terwijl chiazaad juist iets fijn ‘nootachtigs’ toevoegt.

Sinds ik deze pannenkoekjes maak, zijn de heerlijke dikke Amerikaanse pannenkoekjes, die ik nog heel af en toe eens voor anderen maak, naar mijn beleving bijna bordkarton geworden. Veel mensen denken dat je ‘veel mist’ door bepaalde producten niet meer te eten. In mijn beleving is mijn voeding alleen maar veel gevarieerder, voedzamer, lekkerder en rijker geworden.

Maar oordeel zelf!

Haver-kokos-chia-citroen-pannekoekjes

Ingrediënten*

Voor 9-10 pannenkoekjes

  • 1 cup havermeel
  • 0,5 cup kokosmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 0,5 theelepel vanillebourbon (of extract)
  • 1,5 cup water
  • rasp van 1 citroen
  • 3-4 theelepels citroensap
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker

Bereiden

Doe het chiazaad van te voren met het water in een kom en mix het goed door elkaar. Mix de natte ingrediënten bij het chiazaadmengsel.

Doe de droge ingrediënten bij elkaar en mix het. Meng de natte en droge ingrediënten zodra het chiazaad opgezwollen is en roer het tot een beslagje. Het mag de dikte hebben van een stevige kwark.

Bak de pannenkoekjes als een drie-in-de-pan in een anti-aanbak pan. Ik schep zelf het beslag het liefst met een ijslepel in de pan en druk het dan met de bolle kant van de lepel uit tot een dik pannenkoekje. Bak in ongeveer 2,5 minuut per kant.

Heerlijk met:

  • kokosyoghurt, bosbessenjam en verse bosbessen
  • kokosyoghurt, frambozenjam en verse frambozen
  • appel-dadelstroop

 

*(Allemaal biologisch, natuurlijk!)



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *