Hearty corn pancakes

Deze heerlijke maispannenkoekjes zijn een goede vervanger voor roti of tortilla. De structuur van de pannenkoekjes is lekker luchtig en de pannenkoekjes zijn licht hartig van smaak. Een goede basis dus, vol graan, om rijk te beleggen met hartige schotels vol peulvruchten.

Wie glutenvrij wil bakken, moet een heleboel experimenteren. Zonder gluten mis je namelijk enorm veel elasticiteit in het deeg of je beslag. En daarmee ook veel stevigheid. Wie ook nog zonder ei wil bakken, is daarnaast steeds op zoek naar goeie ‘binders’.

In deze pannenkoekjes heb ik voor de structuur maiszetmeel (een binder) en een voorgemalen mix van chiazaad en physilium vezels gebruikt. Deze mix is ook erg aan te raden voor als je brood of cake wilt bakken. De chiazaad geeft, opgelost in water, een slijmerig papje, zoals ei. En de physilum vezels doen eigenlijk hetzelfde, plus ze geven nog wat stevigeheid en elasticiteit mee aan het deeg.

De smaakmakers in deze pannenkoekjes zijn de polenta, boekweitmeel, zout, sambal en de garam masala – deze Surinaams-Hindoestaanse vind ik de lekkerste:

Hoewel de structuur en stevigheid van het deeg dus prima is, zijn de pannenkoekjes nog steeds niet nét zo elastisch als wanneer er bloem in zit. Niet erg als je roti gaat eten – dat breek je toch af met je handen. Maar dek vooral vork en mes als je er een wrap van maakt!

 

Hartige maispannenkoekjes

INGREDIËNTEN

  • 1 cup polenta
  • 0,5 cup maiszetmeel
  • 0,3 cup boekweitmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel garam masala
  • sambal
  • 3 eetlepels chia-physilum mix
  • 1 cup rijst-/havermelk
  • Snuf zout
  • (Kokos) olie om in te bakken

 

BEREIDEN

Doe de chia-physilum mix in een kom en doe hier 1 cup plantaardige melk bij om vast 10 minuten te laten weken.

Roer dan alle droge ingrediënten door elkaar en mix daarna de chia-physilum melk erdoor, dat als het goed is een slijmerig papje is geworden. Voeg dan wat van je favoriete sambal door het beslag, om de pannenkoekjes een klein beetje pit te geven. Roer eventueel extra water door het beslag.

Het beslag moet een beetje dik blijven.

Laat een klontje kokosolie in een koekenpan smelten en schep met een soeplepel het beslag in de pan. Omdat het zo’n dik beslag is, ‘stroomt’ het wat moeilijk door de koekenpan, je kunt de achterkant van je soeplepel gebruiken om het beslag uit te smeren.

Bak in ongeveer 2 minuten per kant op een middelhoog vuur.

Heerlijk om als wrap te gebruiken, met een hartige vulling. Bijvoorbeeld met cashewkaas en een lekkere Mexicaanse chili schotel.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *