DE glutenvrije vegan pannenkoek

Toen ik net glutenvrij begon te eten was ik koortsig op zoek naar “DE glutenvrije vegan pannenkoek”. Boekweit vond ik niks en door op zoek te gaan naar Indiase Dosa’s, Zuid Franse Socca’s en sowieso allerlei melen door elkaar te mixen heb ik een heleboel lekkere, maar wel hele ‘andere’ pannenkoeken ontdekt, in zowel zoete als hartige variaties. Datgene waar ik naar op zoek was, ‘DE glutenvrije pannenkoek’, die het meest naar een traditionele pannenkoek smaakt, zat er nooit tussen, maar ondertussen werden de keuzes wel steeds mooier, exotischer en rijker.

Jaren later gaf ik boekweit weer eens een kans, en – ik weet niet of mijn eigen smaakpallet inmiddels compleet veranderd is? – ineens vond ik boekweit lekker. (Vooral als je het aanvult met gelijke delen glutenvrije all pupose meel!)

Volgens mij is dit de pannenkoek die ik zocht. Degene die het meest smaakt naar de traditionele pannenkoek van tarwe. (Of die misschien zelfs nóg lekkerder is?)

Net zoals de traditionele pannenkoek, mislukt ook de eerste glutenvrije vegan pannenkoek ALTIJD en de tweede is standaard perfect…

Boekweit wordt trouwens ook gebruikt in het traditionele poffertjes recept (zie bijvoorbeeld dit recept bij Bakken Zoals Oma) en toen ik dat hoorde, wist ik het zeker: dit moet DE glutenvrije vegan pannenkoek zijn!

Sinds de ontdekking heb ik trouwens bijna dagelijks een (niet te stuiten) pannenkoeken craving, dus wees gewaarschuwd.

DE glutenvrije vegan pannenkoek

Ingrediënten

Voor ca 8 pannenkoeken

  • 1 cup boekweitmeel
  • 1 cup glutenvrije all purpose meel
  • 1,5 eetlepel bakpoeder
  • 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1,5 cup havermelk
  • water
  • kokosolie (om in te bakken

Bereiden

Mix de droge ingrediënten. Voeg langzaam de havermelk erbij vanuit een kuiltje i(veeln het midden en roer er steeds meer meel doorheen. Als de melk op is, heb je een (veel te) dik beslag. Voeg hier water bij tot het beslag de ultieme pannenkoekenbeslag-dikte heeft.

Doe een klein klontje kokosolie in je speciale pannenkoeken pan, laat smelten en verspreid over de pan, giet een soeplepel pannenkoekenbeslag in de pan en bak een paar minuten per kant, net zoals gewone pannenkoeken.

Superlekker met (kokosbloesem)suiker, allerlei stropen, kokosyoghurt en appelmoes, of kokosyoghurt met blauwe (of bos-)bessen jam en blauwe bessen (zoals op foto).

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *