Spinazie-appel muffins

Deze volle, hartige muffins zijn heerlijk als snack, onderdeel van je lunch, of als bijgerecht, net uit de oven. De smaak is verrassend, omdat het naast iets ‘groens’ ook iets ‘vlezigs’ heeft. Je proeft dat het bomvol proteïne zit en het smaakt ‘lekker kazig’. Toch zijn de muffins helemaal plantaardig en ook nog eens glutenvrij.

De muffins zijn een bewerking van de spinazie-broccoli-appel muffins uit The Green Kitchen at Home. Een fantastisch (prijswinnend) kookboek, voor iedereen die ook zo benieuwd is naar wat nou de dagelijkse go-to recepten zijn van twee vegetarische foodbloggers die met 3 kleine koters de hele wereld over reizen…

Ik heb het recept aangepast om het helemaal vegan te maken. Het oorspronkelijke recept gebruikt alleen boekweitmeel, dat heb ik gedeeltelijk vervangen door rode linzenmeel (voor de extra proteïne) en voor een all purpose glutenvrije meel. Ook heb ik de broccoli weggelaten (want een veel grotere fan van spinazie), de prei vervangen door bosuitjes, en er wat chilivlokken doorheen gedaan voor de extra bite.

Spinazie-appel muffins

Ingrediënten

Voor ca 6 muffins.

Groentevulling

  • 1 uitje
  • 3 bosuitjes
  • 2 tenen knoflook
  • ½e cup appelmoes
  • 1 hele grote hand spinazie
  • Oregano, tijm, rozemarijn, munt (bij elkaar 1 theelepel)
  • ½ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • snufje chilipepervlokken
  • kokosolie om te bakken

Natte ingrediënten

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels water
  • ¼ cup kokosolie gesmolten
  • 1 eetlepel rijstsiroop
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 tl appelciderazijn

Droge ingrediënten

  • 40 gram boekweitmeel
  • 40 gram linzenmeel gebruikt
  • 40 gram all purpose glutenvrije meel
  • 75 gr havermeel
  • 1 ½ eetlepel tapiocazetmeel/maiszetmeel
  • 1 ½ eetlepel bakpoeder
  • Bijna 1 tl zeezout

Eroverheen

  • Edelgist
  • Pompoenpitten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de muffinbakvorm in.

Snipper het uitje, snijd de bosuitjes in dunne ringen, pers de knoflook en hak de spinazie in grove stukken. Fruit de uitjes en doe de andere groenten in dezelfde volgorde in de pan. Doe daarna de kruiden, peper, zout en chilivlokken erdoor en voeg de appelmoes er als laatste door.

Week het chiazaad voor ongeveer 10 minuten in het water. Mix ondertussen de natte ingrediënten bij elkaar en voeg als laatste het chiazaad-papje toe.

Meng alle droge ingrediënten bij elkaar.

Schenk de natte ingrediënten langzaam bij de droge ingrediënten en kneed tot een deegje. Doe dan het groentemengsel erbij en vouw deze er snel door. (Te lang mixen zou de muffins taai maken.) Het eindresultaat is als het goed is een nogal nat/kleffig deegje. (Door alle groentensappen en de appelmoes.)

Verdeel de deeg in balletjes over de muffinvorm en druk een beetje aan. Sprenkel over elke muffin wat pompoenpitten en wat edelgist vlokken. Druk de pitjes iets in het deeg en plaats de muffinvorm in de oven.

Bak de muffins in ongeveer 30 minuten.

Geniet!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *