Instant campfire

Niets is lekkerder dan bij een vuurtje zitten. Zeker bij een koude strandwandeling of een avond op een camping of in de winter in het bos.

Alleen is het gesleep met droog brandhout soms genoeg om hiervan af te zien, een andere keer heb je ‘maar een uurtje’, en soms mag je ergens gewoon geen open vuur stoken.

Dit ideetje voor een instant kampvuur, kreeg ik op een moment dat meerdere van die dingen speelden. Bovendien had ik nog een heleboel kaarsvet liggen en een boel jampotjes gespaard.

Als jampot raad ik aan om een laag en zeer stevig potje te nemen. Liefst iets ovenschaal-achtigs. Bedenk dat het glas best heet kan worden en dus behoorlijk wat hitte moet kunnen verdragen. Je wilt niet dat het breekt.

Als lont heb ik een katoenen vaatdoekje van Dille en Kamille in repen geknipt.

Als kaarsvet kun je restanten gebruiken van kaarsen die je eerder hebt gebrand. Ik sorteer de restanten voordat ik het smelt op kleur, zodat ik het gevoel heb dat het mengsel samen een leuk kleurtje geeft.

(Eventueel zijn hele kaarsen natuurlijk ook om te smelten tot een kampvuurtje.)

Instant kampvuur

Nodig

  • kleine jampotjes met deksel
  • een paar  grote potten voor het smelten
  • kaarsvet
  • katoenen doek
  • schaar
  • pan
  • oude kranten
  • bord

Werkwijze

Bedek je werkplek met een paar laagjes oude kranten. Dit scheelt ontzettend, mocht je morsen. Leg ook paar lagen krant over je bord heen.

Doe het kaarsvet in de grote potten.

Zet de potten met kaasvet in een pan, en doe daaromheen een flinke laag water in de pan. Zorg dat dit niet teveel is (je wilt dat de potten met kaarsvet op de bodem blijven staan en niet naar boven drijven). Smelt het kaarsvet au bain marie.

Knip de katoenen doek in repen. Laat elke reep zo breed zijn als het lontje hoog moet worden en zo lang dat je van de lont net een mooi hol kokertje kan rollen. Doop elk kokertje twee keer in het gesmolten kaarsvet en laat tussendoor rechtop uitlekken op het bord. Als het goed is zorgt het kaarsvet er zelf voor dat het kokertje aan elkaar blijft plakken en rechtop blijft staan.

Giet dan een klein beetje kaarsvet in de jampotjes en zet de koker in het midden om het te fixeren. Na een paar minuten is dit droog genoeg en kun je de rest van het kaarsvet erbij gieten. Zorg dat de koker ongeveer een centimeter boven de kaars uit blijft steken.

Laat de kaars drogen en doe daarna de deksel op de pot. De deksel op de pot gooien is ook een snelle manier om je kampvuur straks te doven, als je het uit wil doen. (Wacht dan nog wel even een paar minuten voordat je het potje vastpakt.)

Veel plezier met je kampvuur!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *